Setesdal er uendelig vakker der den strekker seg fra Kristiansand i sør til Haukeligrend i nord, med elven Otra, som slynger seg glitrende i den frodige dalbunnen omkranset av høye fjell.
Folketradisjonene står sterkt i hevd og da særlig stev og felespill, danse og sølvsmedkunst. Setesdalsbunadene er vel også noe alle kjenner til? Ja, Setesdals tradisjonene er til og med inne på UNESCOs kulturarvslisten, så unike er de.Opplevelsene ligger tett i tett når du kjører eller sykler gjennom dalen. Her er mange turmuligheter; både kortere turer som tar deg gjennom spennende kulturlandskap og lengre fjellturer i Setesdalsheiene.
Ønsker du et adrenalinkick kan du benytte deg av en av de tre Via Ferrata, eller leie deg en mountain-bike å sette nedover fjellet i susende fart. Vil du ha late dager med sol og bading så finnes det flere unike og idylliske muligheter.
Setesdal er også et av stedene i Norge som er merket som et Bærekraftig Reisemål og det jobbes hardt for å ta vare på naturen, miljøet og ikke minst kulturarven.
Selv har jeg feriert på dette spennende og mangfoldige stedet i årevis så området kjenner jeg godt.
Ønsker du deg en ferie med kultur, natur og aktiviteter så er Setesdalen stedet! Med på kjøpet får du en bærekraftig ferie - bedre blir det neppe!
Dersom du velger å reise til et bærekraftig reisemål, bidrar du til å ta vare på vår historiske og kulturelle arv samtidig som du støtter opp om lokalsamfunn, tradisjoner, natur og miljø. Bærekraftmerket innebærer ikke at et reisemål allerede er 100 prosent bærekraftig på alle måter, men at stedet jobber systematisk og målrettet med forbedringer, som måles hvert tredje år.
Badesteder i Setesdal
Bading hører med til sommerferien. Går du på tur i fjellet så er det selvfølgelig rikelig med fjellvann å hive seg ut i. Det er også flere mer lett tilgjengelige badeplasser hvor vannet til og med kan være ganske behagelig om sommeren.
Honnevje
I øvre Setesdal, om lag 2 km nord for Valle sentrum finn du Honnevje raste- og badeplass. Plassen har flotte svaberg og ble kåra til Norges fineste rasteplass av NAF i 2011. Et naturskjønt og idyllisk sted å stoppe på en varm sommerdag.
Badestrand og tretopp overnatting på Nomeland
På Nomeland, er det en vakker badeplass med strender, badebrygge, piknikborder og et tretelt.
Treteltet har plass til 6 og er helt gratis! Overnattingen er åpen i periode 26.juni-13.august og du kan reservere teltet på midt-agderfriluft.no,
Du finner stedet på den andre siden av Nomeland kraftverk. Her er rikelig med parkering.
Jettegrytene på Brokke
På Brokke, langs Suleskardveien finner du en kjempemoro badeplass. Her kan du bade i små og store kulper - jettegryter – som elven har gravd ut. Noen av kulpene er så store og dype at du kan hoppe og stupe i de – hvis du tør for det er høyt! Bading i dette området må du bare oppleve!
Rysstad Turpark - koselig tur i vakkert kulturlandskap
Rysstad Turpark er en hyggelig sti gjennom et vakkert og fredfylt kulturlandskap. Du passerer et gammelt kvernhus og flere steder langs stien er det koselige benker å sette seg ned. Stien er godt skiltet og er en fin liten rundtur på ca 4 km. Oppetter Kvinåne (elva) finnes det flere gode kulper å bade i og på toppen blir du belønnet av en herlig utsikt over Rysstad.
Hvorfor ikke ta med en piknikkurv, finn deg en usjenert og fredfylt plass slå deg ned og nyt livet. Da er vel ferien fullkommen?Stiene er gamle dyretråkk fra den tiden kyrene fortsatt beitet i skogen.
Område har eldgamle tradisjoner. Tømmer- og vedhogst med enkle redskap, maling av korn (bygg) på fossekvern og frodige beite er noe av det du ville ha opplevd hadde du kommet for 50 år siden.
Ifølge en gammel saga "snakka" kvernsteinene når kornet ble malt:
Den fyrste sa "Her skal ingen male"! Den andre sa " Den som vil male, må betale"! Den tredje " Male den som vil"! Den fjerde "Kleint i stell"!
Rysstad Turpark ligger like sør for Rysstad sentrum. Skiltet avkjørsel fra Rv. 9. Fra parkeringsplassen går stien oppover «Baklian».
Via Ferrata for deg som ønsker et ekstra adrenalin-kick
Visste du at en av Nord-Europas lengste Via Ferrata-svaruter ligger i Setesdal? I Valle i Setesdal finner du hele tre ulike Via Ferrata med ulik vanskelighetsgrad: Straumsfjell (lengst), Løefjell (enkleste) og Nomelandsfjell med sine lange svaruter.
Via Ferrata betyr jernvei, ettersom det hele veien til topps er montert stigetrinn til å klatre på, samt at det er festet en vire i fjellveggen, som klatrerne hele tiden er festet til.
Løefjell - den enkleste ruten også egnet for barn
Løefjell ligger vis a vis Brokke Alpinsenter langs Suleskarveien. Sommeren 2016 ble det bygget en Via Ferrata opp den glatt skurte fjellveggen. Denne Via Ferrata er godt egnet for familier og nybegynnere. Dersom du ikke ønsker å klatre til topps, går det en merket turløypa opp til toppen som ligger på 934 m.o.h. Ganske bratt og til tider nokså bløtt så ha på gode sko, men turen er nydelig og utsikten på toppen er spektakulær.
På fine sommerdager bør du huske på å ta med badetøy. Ca. 100 meter fra toppen ligger et lite vann som er innbydende til en dukkert enten du har klatret eller vandret. Det er heller ikke langt ned til de kjente jettegrytene i elva som renner langs veien, et moro sted å bade!
Klatringen er ca. 450 meter lang og varer fra en til to timer.
Straumsfjell - den lengste og mest krevende ruten
Klatreturen opp til Straumsfjellet i Setesdal starter ved Helle camping rett sør for Rysstad. Ruten er 1,5 kilometer lang og har 550 høydemeter og det tar cirka 7 timer å gå hele løypa. Denne turen regnes som den mest krevende da den er lengst. Du bør være i god fysisk form, og det hjelper å ha erfaring fra luftige fjellturer så du ikke lar deg skremme av høyden. Belønningen er en utsikt blant de flotteste Norge har å by på.
Kontakt Helle Camping for booking av tur på Straumsfjell og Løefjell med eller uten guide . På Helle camping er det også utleie av fat-bikes.
Nomelandsfjellet - en av nordeuropas lengste svarute
Dette er klatring opp den markante fjellveggen du ser fra Valle sentrum og har noen av Nord-Europas lengste svaruter, det vil si glattslipt svaberg. Ruta er lang, har stor høydeforskjell og flott panoramautsikt. I tillegg er den utfordrende med forskjellige vanskelighetsgrader i de ulike partiene.
Turen starter nær Valle sentrum og krever at du er i god fysisk form og tåler høyder godt. Nedstigningen fra Nomelandsfjell går på sti til Honnevje raste- og badeplass med gangavstand fra Valle sentrum.
Turen bestilles fortrinnsvis med guide, For bestilling: tlf. 907 122 65, e-post: guide@brattnorge.no, eller nettsiden www.viavalle.no.
Bli kjent med Setesdal kultur på et av de mange museene
Setesdalsmuseet på Rysstad
Setesdal-museet på Rysstad er et spennende museum som gir deg et godt innblikk i setesdalskulturen. Hovedutstillingen viser ulike bekledninger til hverdags og fest, her får du virkelig nyte synet av de vakre bunadene. I Setesdal ble bunad også brukt til hverdags helt opp til nyere tid og min mann som har slekt fra Setesdal, (og heter Rysstad), husker sin bestemor i bunad til hverdags.
Den andre utstillingen som er på museet er laget i samarbeid med Annemor Sundbø som er internasjonalt kjent for sitt arbeid som faglærer i tekstil, kunsthandverk og forfatter. Hun har særlig arbeidet med strikketradisjoner med utgangspunkt i setesdalskofta. Utstillingen heter «spelsau og samspill» og består av utallige kofter, sokker og votter satt sammen i fargesprakende tablå. Virkelig en spennende utstilling som du bør få med deg.
Setesdal-dialekten har ikke endret seg stort siden vikingtiden.
Den dag i dag snakker setesdølen den dialekten som ligg desidert nærmest gammelnorsk.
Sylvartun
Ønsker du å vite mer om Setesdals musikkmiljø bør du ta en tur til Sylvartun på Nomeland, noen minutter nord for Rysstad. Her er en formidabel utstilling av feler. Gamle dansetradisjoner vises i et imponerende fullformat tredimensjonal film – ja, det er nesten som du selv er med på dansetilstelningen.
Fra 1961 til rundt 2000-tallet var Sylvartun en sentrale plass for sølvsmedene og folkemusikerne i Setesdal. En av Norges beste hardingfelespiller Halvard Bjørgum var sølvsmed her frem til 2010.
Rygnestad museet
Nordigard Rygnestad er det mest spesielle museumstunet i dalen. I den eldste delen av våningshuset er det brukt tømmer fra et hus som har vært bygget før 1350, mens fjøset er bygd så seint som på 1900-talet. Det bodde folk i husene fram til 1919. Våningshuset og de to lofta var fredet i 1923. Siden 1940 har gården vært museum.
På tur i Setesdalsheiene
Turterrenget i Setesdalsheien er flott, variert og lite folk så her kan du gå i fred og ro. Terrenget er ganske lett og det er rikelig med vann og elver å bade i.
Jeg er best kjent i Brokkeheiene og i fjellet langs Suleskarveien som går fra Setesdal til Sirdal. Det er ikke så mange plasser du kan stoppe å parkere bilen, men du finner et par steder ved Myklevatn og i nærheten av Turistforeningens hytte på Øyuvsbu og så er det noen småplasser innimellom. Fjell det er fint å spasere på er Øyetjønnsnuten, Søtebekk og Urdevassheia. Det er få merkede stier så her må du ta i bruk kart og kompass og begi deg ut på tur. Du blir belønnet med vakker, uberørt natur! Rundt Øyuvsbu er det merkede turstier.
Turistforeningen har flere hytter du kan benytte. En av de jeg har besøkt (kun på dagstur) er Øyuvsbu. Hytten ligger idyllisk til ved et lite vann og bare en ca 30 minutters spasertur fra Suleskarveien og egner seg som en flott stopp på bilturen over fjellet. Hytten er ubetjent. Det er flere andre DNT-hytter i Setesdal.
Kjør Suleskarveien
Suleskarveien tar deg over fjellet fra Setesdal til Sirdal og er den korteste veien fra Oslo til Stavanger om sommeren, veien er stengt om vinteren. Veien er særlig populær blant motorsyklister når den åpner på våren. Det er spesielt å kjøre langs de meterhøye brøytekantene. Dette er en fantastisk flott tur om sommeren også.
Overnattinger i Setesdal
Det er ikke så mange bra overnattingssteder i Setesdal, men på Brokke har det nå kommet et helt fantastisk glamping overnatting, Brokkestøylen. Dette er glamping med stor G, og stedet har også en fantastisk restaurant.
Øvrig overnatting begrenser seg stort sett til camping og campinghytter,. På Rysstad finner du Sølvgarden hotell, men her har jeg aldri vært innom. Skal du helt til Hovden så finner du selvsagt Hovden høyfjellshotell. Du kan lese mer på hjemmesiden til Visit Norway
Det er også mulig å overnatte på den ubetjente turisthytten Øyuvsbu
Brokkestøylen Glamping - Eco Luksus pods
Ønsker du en unik, romantisk og økovennlig overnatting i naturskjønne omgivelser og med god mat? Da må du ta turen til Brokkestøylen å overnatte i deres eco-luksus pods.
Stedet åpnet i 2022, men jeg var første gang innom i sommer 2023 og ble fullstendig betatt! Dette er slik glamping skal være. Nydelige rom med deilige senger, delikat innredet med kun de beste materialer og ikke minst, et lite rom til toalett og vask inne i poden. Stedet har kun 5 pods som ligger vakkert til ved en liten elv og det er kort tur til flotte turområder, badesteder og via ferrat om du ønsker å klatre litt, så her er det rikelig å gjøre. Eierne Gro og Erik vil også kunne hjelpe deg med mange ulike aktiviteter.
Maten på støylen er et kapittel for seg. Den kan du spise i glasshuset med utsikt til omgivelsene rundt eller i den gamle støylen fra 1850. Gro som har ansvar for maten satser kun på det beste av råvarer og har allerede vunne en internasjonal pris for kjøkkenet sitt. Her kan du få ørret og reinsdyr fisket og jaktet i området, selvdyrket salat, grønnsaker og urter og geitost produsert i Setesdal. Vi spiste en herlig salat med geitost til lunsj. Neste gang vi skal til hytta vår i Setesdal skal vi prøve en full middag.
Det er viktig å være oppmerksom på at ønsker du å spise her må du bestille 2 dager i forveien på post@brokkestoylen.no. Det er verdt denne lille planleggingen for stedet er fantastisk og Gro trenger denne lille forutsigbarheten for å hindre matsvinn.
Brokkestøylen har også en egen skulpturpark som er under stadig utvikling.
Brokkestøylen ligger på Brokke og like ved Suleskarveien som går mellom Setesdal og Sirdalen. Kjører du vestover ligger stedet på høyreside, på andre siden av skianlegget.
Suleskarveien er i seg selv verdt en reise og tar deg gjennom naturskjønne omgivelser over fjellet. Veien er åpen fra slutten av mai og frem til snøen kommer.
Comments