India er farger, palasser, storslagen natur, uendelig rikdom, bunnløs fattigdom og fortvilelse. Et mystisk og gåtefulle land. Et land det er uendelig spennende å besøke og utforske. Det er umulig å ikke bli berørt av India, synsinntrykkene er sterke, støyen og trengselen er nesten uutholdelig. India er Edens hage og Shangri-La frodig, grønt og stille, med den friskeste fjelluft. India er for deg som ønsker å utfordre og utforske deg selv – India er rett og slett fascinerende!
«Hva skal jeg skrive om nå», spurte jeg min sønn. I disse Covid tider gikk jeg litt tom for ideer. «Skriv om din første tur til India, du har så mange flotte bilder og det hadde vært spennende å høre om å reise i gamledager», sier min sønn.
Jeg er ikke vanskelig å be, så her kommer det, vår første av tre reise til India – 30 år tilbake i tid 1989 – Delhi – Agra og Rajasthan!
India da og nå – noen refleksjoner
Vi opplevde India i 1989 som fargerikt, storslått, hektisk og uendelig fattig og det samme ville jeg sagt om dagens India, men når jeg ser på bildene så ser jeg en forskjell.
For 30 år siden var det betydelig færre biler og transport ble foretatt med rickshaw, esler og kameler. Luften i Delhi var ganske ren, mens byen nå er håpløst forurenset og kanskje ikke så rart når befolkningen har økt fra 9 mill til 30 mill.
India er en merkelig blanding av fullstendig kaos, samtidig som det på en forunderlig måte fungerer, både i faksen- og fasttelefonens-tid og i vår digitale verden. Reisene våre i India har utrolig nok alltid gått etter planen.
Reisen foretok vi hovedsakelig med tog, uendelige lange og skitne turer med kulldrevne lokomotiv og uten aircondition. I dag reiser vi nok mer med fly og bil (huff), men tognettet er godt utbygd så tog er absolutt et mulig alternativ. Hvordan det er å reise med tog i India skal jeg skrive mer om en annen gang.
IT-revolusjonen hadde ikke startet i 1989 noe som har brakt India inn i den moderne verden og skapt stor økonomisk vekst. Dette erfarte vi i Bengaluru, Indias IT-hovedstad i mars 2020. Middelklassen har økt sterkt, men dessverre sliter de fattige kanskje enda verre på grunn av reduserte støtteordninger og subsidier.
Som en kuriositet kan nevnes at i 1989 hadde India og Kina lik BNP per innbyggere. Begge landene har hatt en enorm vekst, men Kina har i dag nesten 5 ganger høyere BNP per innbygger enn India og målt i BNP/innbygger er India fortsatt et av verdens mest fattige land.
Har India endret seg på 30 år? Det er nok vanskelig for meg å si som kun har vært i landet tre ganger som turist, men at det fortsatt er et fantastisk land å reise rundt i er sikkert. Så når vi en dag kan reise igjen så skal jeg definitivt tilbake!
Det startet i Delhi
Som de fleste turer til India så starter vi i Delhi. Dette var før den digitale verden og alle bestillinger var blitt foretatt med fax, men strømmen hadde vært ned i flere dager i Delhi så det vi trodde var ordnet var ikke det. Tre dager med springing til ulike kontorer og togstasjoner tok det før alt var fikset. Men, fra da gikk alt på skinner og vi hadde en opplevelse for livet.
Delhi er verdt noen dagers opphold for her er mye å se. Et hektisk sted med deilige restauranter og eksklusive hoteller. Det kommer mer om Delhi senere.
Agra og Taj Mahal – kjærlighetens tempel
Taj Mahal, er imponerende, med sin glitrende hvite kupler, minareter og park. Stedet er nesten en klisje så perfekt vakkert er det, og å oppleve det i virkeligheten er nesten utenomjordisk. Dette er en turistattraksjon du må få med deg!
Taj Mahal er bygget som et minnesmerket over kjærligheten til Mumtaz Mahal, mogul herskeren Shah Jahan yndlingskone som døde da hun skulle føde deres 14. barn.
Mausoleet ble påbegynt i 1632 og stod ferdig i 1648.
Selv om Taj Mahal er hovedattraksjonen i Agra bør du også besøke Agra Fort og Fatehpur Sikri som var hovedstad en kort periode fra 1571 til 1585.
En rundreise i Rajasthan - kongenes land
Rajasthan, er kanskje Indias mest eksotiske og fascinerende sted å besøke. Her er farger overalt. Kvinner i fargerike gevanter, påfugler som vandrer fritt rundt og til og med byene stråler i ulike farger: den blå by, den rosa by, den gyldne by.
Overalt er det store og små palasser og festningene klorer seg fast på hver topp.
Stedet har en dramatisk historie med kriger, enorm velstand og tap. Mogulene fikk aldri ordentlig fotfeste her, men det kostet å ikke overgi seg.
Vil du vite mer om en Maharanis liv i Rajasthan på begynnelsen av forrige århundre så kan du lese boken A Princess Remembers; The Memoirs of the Maharani of Jaipur, av Gayatri Devi.
Jaipur – den rosa byen
I Jaipur er husene og palassene innenfor bymuren rosa og derav kallenavnet. Jaipur har ikke alltid vært en rosa by, det skjedd i 1896 da kong Edward VII kom på besøk at husene ble malt i denne fargen.
Byen har en overveldende mengde av palasser og borger og det mest kjente er Hawa Mahal, vindenes palass. Hensikten med dette kniplingaktige designet på bygget var at kvinnene skulle kunne observere livet utenfor uten selv å bli sett for de levde i purdha og kunne ikke vise seg offentlig.
I Jaipur var vi også på besøk hos juvelhandleren og jeg var dristig nok til å handle, men jeg la nok ikke igjen noen stor formue. Jeg har senere sjekket stenen og de er ekte, riktignok av dårlig kvalitet.
I Jaipur kan du besøke City Palace, Amber Fort and Jantar Mantar, en stor samling av astronomiske byggverk, bla verdens største solur i stein. Det er også flott å spasere opp til Jaigarh Fort og se den mektige utsikt over området.
Filmene «The Best Exotic Marigold Hotel» og «The Second Best Exotic Marigold Hotel», er fra Jaipur og handler om engelske pensjonister som kommer for å bosette seg i India på et hjem for eldre og som oppdager sitt virkelig jeg. Ustyrtelig morsomme filmer.
Her henter kvinnene høy fra hagen til hotellet vårt i Jaipur.
Udaipur – palassenes by
Vakrere får du det ikke! Grønne åser, palasser tett i tett, og midt i sjøen som en skinnende hvit perle ligger Lake Palace, et av verdens mest romantiske syn.
Etter å ha reist 18 timer med tog fra Jaipur var det en åpenbaring å komme til Udaipur og sjekke inn på Lake Palace, et eventyrlig sted.
Den unge prins, Maharana Jagat Singh spurte sin far, Maharana Sangram Singh II, om han kunne få oppholde seg i gledes-palasset Jagmandir med sine damer. Maharanaen tillot ikke det, men oppfordret sønnen til å bygge sitt eget palass noe sønnen gjorde på en liten øy ute i Lake Pichola i 1743 – Lake Palace!
Udaipur var i 1989 en koselig liten by å rusle rundt i, med sine trange gater, salgsboder og frodige natur. Hotell prisene var også mer behagelige så vi hadde til og med råd til å ta inn på Lake Palace.
Jodhpur – den blå byen
Jodphur, ligger på grensen til Thar ørkenen og domineres av et av Indias største fort, Mehrangarh Fort, fra 1459, i dag et museum. Nedenfor fortet ligger gamlebyen med sine blåmalte hus.
Det mangler ikke på storslagenhet i Jodhpur for her ligger et annet imponerende byggverk, Umaid Bhawan Palace, et av verdens største private residens, se bildet nedenfor. Palasset er fortsatt bolig for Jodhpurs tidligere kongelige familie, men det er også hotell. Så kanskje dette er stedet å bo når du besøker Jodhpur?
Turen vår til Rajasthan skulle egentlig sluttet i Jodhpur men her ble vi overtalt til å ta en tur til Jaisalmer – heldigvis for det ble en utrolig opplevelse!
Veien fra Jodhpur til Jaisalmer
Fem timer tok turen fra Jodhpur til Jaisalmer som ligger helt vest i Rajasthan nesten på grensen til Pakistan. Turen gikk gjennom goldt ørkenlandskap, men som alltid i India en spennende kjøretur.
Veiarbeiderne var kvinner i fargerike sarier som enten bar stein for å reparere veien eller kostet veien fri for sand, veien her i ørkenen kan lett blåse helt til å bli ufremkommelig, nesten som snø her i nord. Kameler var det rikelig av og ble brukt til det meste.
India er hektisk og særlig for oss nordmenn som er vant til å leve litt mindre folksomt. Vi syntes derfor det var himmelsk å komme ut i ørkenen hvor det var mindre folk og vi måtte bare stoppe, spasere en liten tur og kjenne på stillheten. Sjåføren forstod ikke noen når vi bad han stoppe der det absolutt ikke var ingen ting å se.
Jaisalmer – den gyldne byen
Etter flere timers kjøring gjennom den ugjestmilde og fascinerende Thar ørken åpenbarer Jaisalmer seg som en gylden juvel.
Jeg glemmer aldri stemningen i å rusle rundt i de små trange gatene med de spennende butikkene. det føltes som å komme tilbake til 1100-tallet når byen ble grunnlagt og var et viktig handelssted. Her var det rikelig med kameler og nesten ingen biler og jeg leser at slik er det fortsatt.
Jaisalmer har også sitt fort, gamle herskapshus med rikt utskjæret balkonger hogd ut av sandsten så her er nok å se på, stedet er rett og slett utrolig vakkert og stemningsfylt.
Det er en lang reise til Jaisalmer, men verdt det – jeg skal tilbake!
Hvor kan du bo på tur til India?
Delhi
Murano lysekroner fra Venezia, håndvevde tepper fra Tyrkia, Miniatyr malerier fra Rajasthan, sandstens elefanter utskjæret i Qatar, gull og blomster overalt, dette er hva som møter deg på Leela Palace, et overdådig moderne palass fra 2011. Vi bodde her i 2013.
Bassenget på toppen av taket er herlig forfriskende, og spaet er noe av det beste jeg har besøkt. Restaurantene krever et helt eget kapittel og bare for å si noe kort om standarden på de 4 restaurantene så blir fisken til sushien flydd inn fra Tokyos Tsukiji fiskemarked.
For å toppe det hele så er servicen av en klasse jeg sjelden har opplevd, proff, vennlig og usedvanlig personlig, du følte deg som en utvalgt gjest. Det er ikke rart at dette hotellet kåres blandt verdens beste hotell.
The Imperial Hotel
The Imperial er et av Indias mange historiske hoteller og ligger midt I Delhi og det ser utrolig flott ut. Vi har ikke bodd på hotellet, men når vi var i India i 2013 spiste vi på deres sagnomsuste restaurant The Spice Route. Maten er meget god, men kronen på verket er interiøret med sine rikt dekorerte vegger – det må bare oppleves!
Agra
Drømmer du å se Taj Mahal med kuplene blinkende i soloppgangen så kan du ta inn på Tajview hotel, Agra. Her har de fleste rom utsikt mot mausoleet. Vi bodde her på turen vår.
Jaipur
Palasset er i dag hjemmet til den tidligere herskeren av Jaipur og det er et hotell. Når jeg ser på bildene fra dagens hotell så er det betydelig oppgradert fra den gange vi bodde der, men det var fint da og.
Rambagh Palace var hjemmet til herskeren av Jaipur før frigjøringen av India. Stedet er nå omgjort til hotell. Vi spise middag her en kveld – imponerende sted!
Udaipur
I dag er Udaipur hjem til noen av Indias mest luksuriøse og dyre hoteller som Taj Lake Palace, Leela Palace og The Oberoi Udaivilas.
Vi bodde på Taj Lake Palace, en ubeskrivelig opplevelse og heldigvis da ikke avskrekkende dyrt.
Jodphur
Det er mulig å bo på Umaid Bhawan Palace men her har jeg ikke vært.
Jaisalmer
I Jaisalmer bodde vi på et enkelt men sjarmerende karavanestasjon for rike handelsmenn. Jeg kan ikke finne navnet på stedet og jeg vet ikke om det fortsatt eksisterer.
Utfra hva jeg har lest finnes det i dag mange flotte steder i Jaisalmer, og du kan også bo i luksuscamper ute i ørkenen – det skal jeg neste gang. Jeg skal oppdatere med hoteller senere når jeg får sjekket mer ut.
Mogulriket
Kilde: Det store Norske Leksikon
Mogul riket ble opprettet da den første stormogulen, Zahir al-Din Muhammad Babur, erobret de nordvestlige delene av India i 1526. Riket ble senere utvidet av stormogulene Akbar, Jahangir, Shah Jahan (som bygget Taj Mahal) og Aurangzeb, og omfattet i sin storhetstid nesten hele den indiske halvøy.
Frem til begynnelsen av 1700-tallet var Mogulriket en av verdens rikeste stormakter. Den siste stormogulen, Bahadur Shah, ble avsatt av britene i 1857. Britene overtok for en stor del administrasjonsapparatet som var bygd opp i Mogultiden.
Comments