Snart er det Påske, og forhåpentligvis litt tid til å hente seg inn fra en krevende livssituasjon.
I Norge forbinder vi Påsken med krim og lesing så nedenfor får du et utvalg av bøker fra meg, litt krim, spenning og noe annet. Felles for de alle er at handlingen er lagt utenfor Norge.
Tony Park: Ghosts of the past
Tony Park skriver spenningsromaner fra Afrika og dette er hans siste bok. Handlingen til Ghost of the past er lagt til Sør-Afrika og Namibia, både nåtid og fra begynnelsen av 1900 da det herjet flere kriger i området. Det starter i Australia med en slektsgranskning, men utvikler seg til noe langt mer når det jaktes på store mengder av forsvunnet gull som det er verdt å drepe for.
Boken er basert på en sann historie om en 24 år gammel Australier som slåss både i Boerkrigen i Sør-Afrika og i Herero-oppstanden i Tyske Sydvest-Afrika (Namibia). I den første krigen slåss han på den engelske siden og i Herero-oppstanden støttet han Hereroene mot tyskerne.
Dette er mer enn en spenningsroman, og gir deg et godt historisk innblikk i to usedvanlig grusomme kriger de fleste av oss kanskje kjenner lite til. Nederst i artikkelen kan du lese mer om Herero oppstanden og Boerkrigen.
For øvrig digger jeg alle Tony Park bøkene – samtlige er fra Afrika!
Mo Hayder: Ritualer
Her snakker vi skikkelig thriller! Afrikansk overtro, rituelle lemlestelser, barneprostitusjon og narkotikabruk. Dette er noen av ingrediensene i denne uhyggelige men velskrevne krimromanen.
Ritualer gikk i 2008 inn på listen over årets ti på topp-thrillere i The Times.
Peter May: Trilogien Lewis mannen
Trilogien “Lewis mannen» handler om etterforsker Fin Macleod og historiene er lagt til Ytre Hebridene og Skottland. Dette er både krimbøker, men det handler like mye om oppvekst og relasjonene mellom innbyggerne på dette karrige og ugjestmilde stedet. Bøkene finnes også som lydbøker.
Bok 1: Svarthuset
Et bestialsk mord på Isle of Lewis ligner et annet mord begått på fastlandet noen måneder tidligere, og etterforsker Fin Macleod blir sendt fra Edinburgh for å bistå i saken. Fin er selv oppvokst på denne øya i Ytre Hebridene, og mordutredningen blir samtidig en reise tilbake til hans egen vanskelige oppvekst. Fin møter personer og steder som han tidligere har flyktet fra.
Bok 2: Lewis mannen
Etterforsker Fin Macleod har sluttet i Edinburgh-politiet. Ekteskapet med kona er også over. Han returnerer til Isle of Lewis, den stormherjede øya i Ytre Hebridene hvor han vokste opp. Her begynner han å bygge opp ruinene etter det som en gang var barndomshjemmet hans. Fin vil lage et nytt hjem og reparere forholdet til barndomskjæresten Marsaili og sønnen de har sammen, Fionnlagh.
Fins planer blir satt på vent da noen torvkuttere finner et godt bevart lik av en ung mann. Faren til Marsaili, Tormod Macdonald, er på vei inn i demensens mørke – hva er forbindelsen mellom ham og liket i torvmyra? Og hvordan er det mulig å kaste lys over Tormods historie når han selv ikke kan fortelle? Fin går inn i etterforskningen og avdekker godt skjulte hemmeligheter, hemmeligheter som fortsatt kan føre til grufulle konsekvenser for mennesker som står ham nær.
Bok 3: Lewis brikkene
Fin Macleod, nå sikkerhetssjef for en privat eiendom på Isle of Lewis, får i oppdrag å etterforske ulovlig laksefiske i innsjøene på eiendommen.
Under etterforskningen gjenforenes Fin med Whistler Macaskill, hans bestevenn i tenårene, nå slåsskjempe, einstøing og lommekjent i villmarka. Whistler har lenge båret på en hemmelighet, og når gjenforeningen plutselig tar en mørk, voldsom vending, og Fin setter sammen brikkene fra fortiden, innser han hvordan sannheten kan ødelegge.
Robert Wilsom: Den blinde mann i Sevillia
En død restauranteier med avskårne øyelokk og et gammelt fotografi får politietterforsker Javier Falcón til å utforske sin egen fortid.
Robert Wilsom: Et lite drap i Lisboa
Catarina Oliveira er bare femten år da hun blir myrdet. Hun blir funnet naken på en strand i nærheten av Lisboa. Politietterforsker Zé Coelho innser snart at saken har røtter i Portugals historie. Sporene peker mot revolusjonsåret 1974 . det gamle fascistregimets forbrytelser ble aldri gjort opp. Og etter hvert enda lenger bakover . til tiden før og under den annen verdenskrig.
Elena Ferrante: Dei vaksnes løgnaktive liv
Hvis du likte Napoli-kvartetten – bøkene om venninnene Elen og Lila fra fattigkvarteret i utkanten av Napoli så er det bare å glede seg til den siste boken hennes «Dei vaksnes løgnaktive liv». Denne boken er også fra Napoli, men nå beskriver hun et familiedrama og oppvekst i middelklassen på 1990-tallet.
Lars Saabye Christensen: Min Kinesiske farmor
Dette er en historie om Saaby Christensen egen danske slekt og strekker seg 4 generasjoner tilbake, fra Danmark, Hong Kong, Grønland og til Gabelsgate i Oslo. Den er basert på forfatterens egne opplevelser og det han kan finne av historisk dokumentasjon, her er ingen fiksjon og diktning.
Sentralt i boken står farmoren som ikke er kinesisk, men dansk og det er henne han ønsker å fortelle om, men kildegrunnlaget magert som det ofte er når det gjelder kvinner. Det som er skrevet og det som fortelles er om mennene.
Saaby Christensen stiller et betimelig og interessant spørsmål – er det mulig å skrive om kvinner på denne tiden uten å ty til fiksjon og diktning? Det er også her jeg blir skuffet for vi får vite så lite om farmoren. Det hadde vært så utrolig spennende å fått vite mer om denne kvinnen som reiste halve jorden rundt for å møte sin ektemann i Hong Kong. Likevel er boken meget interessant og verdt å lese. Saaby Christensen skriver også glitrende.
Mohsin Hamid: The reluctant fundamentalist
Denne boken grep meg sterkt når jeg leste den for noen år siden og jeg leste den nylig igjen. Det store spørsmålet i boken er hva det er som driver denne meget vestlig orienterte og vellykkede mannen fra Lahore til å bli en fundamentalist? Utdannet på Princeton, tjener gode penger i et advokatkontor på Manhattan, godt integrert og ivaretatt, men hva skjer? Her er det ingen store dramatisk hendelser som fører til endringen hos hovedpersonen, ingen tilsynelatende diskriminering, men så kommer 9/11. En viktig bok du bør få med deg.
Litt historie: Boer-krigen og Herero-oppstanden
Boerkrigen (også kalt «den annen boerkrig») er krigen fra ca. 1898 til 1902, som ble utkjempet over hvem som skulle ha råderetten over de store gull- og diamantforekomstene i Oranjefristaten, nå en del av Sør-Afrika. Den ble utkjempet mellom boerne og britiske invasjonsstyrker fra Kapp-provinsen. For å effektivt kjempe imot boergeriljaen brente de farmene og sperret kvinner, barn og eldre inne i konsentrasjonsleirer, ca. 200 000 (hvorav 80 000 sorte) på det meste. Av disse døde mer enn 25 000 av sult, sykdom og utmattelse. Britene ble utsatt for mye kritikk i andre europeiske land for disse konsentrasjonsleirene, og boerkrigen ble sett på som et uttrykk for britisk imperialisme.
Britene, som da styrte Kapp-provinsen og Natal, gikk seirende ut av krigen og erobret de frie republikkene, noe som skapte vondt blod mellom engelsk- og afrikaanstalende hvite over det neste hundreåret. Det store antallet svarte døde på begge sider av krigen har vært oversett inntil nylig. (Wikipedia)
Herero-oppstanden refererer til det første folkemordet i det 20. århundre, og fant sted i den tyske kolonien Tysk Sydvest-Afrika fra 1904 til 1908. Anslagsvis 24.000-100.000 herero-folk og 10.000 nama-folk ble drept. Herero- og namafolket gjorde opprør mot det tyske kolonistyret, og den våpenmessig overlegne tyske militærmakten svarte med svært brutale midler. Hendelsen trekkes i dag ofte frem som et tidlig eksempel på et industrialisert folkemord, siden flertallet av en liten folkegruppe ble utryddet. Utryddelsen var en bevisst strategi fra den politiske og militære ledelsen i kolonien på den tiden, og utryddelsen ble grundigere dokumentert enn det som var vanlig i koloniene på denne tiden. Av type utryddelsesmetoder som ble tatt i bruk, er noen av de mest slående konsentrasjonsleirer, som tyske myndigheter her for første gang grunnla. Tyske Sydvest-Afrika var tyske koloni fra 1884-1919. (Wikipedia)
Comments