Jeg liker å forberede meg til en reise ved å lese litteratur om og fra det stedet jeg skal til, og en god bok med på turen hører også med. Når jeg skal til Afrika kan det imidlertid være vanskelig å finne bøker skrevet av lokale. Sør-Afrika er heldigvis et unntak. Her finnes det mye bra. Sør-Afrika har til og med to Nobelpriser i litteratur, Gordimer og Coetzee.
I samarbeid med Elin i Get Africa Travel har jeg utarbeidet en oversikt over bøker det er verdt å lese om og fra Sør-Afrika. Jeg håper du finner noe som interesserer deg. Her er alt fra spenning, krim, romanse, bøker som tar opp ulike problemstillinger det sør-afrikanske samfunnet står overfor og litteratur som omhandler Sør-Afrikas historie.
Vibeke sine leseanbefalinger fra Sør Afrika
For å forstå det Sørafrikanske samfunnet og de utfordringene landet fortsatt står i så er en god start å lese "Gråt mitt elskede land", Alan Paton. Den gjorde sterkt inntrykk når jeg leste den første gang på skolen i Zambia og jeg kjøpte nylig boken for å lese den en gang til. Sterk bok, noe tung å lese, men verdt det. Det kan være vanskelig å få tak i boken, så prøv biblioteket for denne boken må dere lese!
Jeg hopper til nåtid og en av mine favoritt krimforfattere, Deon Meyer. Alle bøkene er veldig gode - rivende spennende og flere av bøkene hans er også filmet og kan sees på Netflix/HBO. Den første boken jeg leste av Deon Meyer var Blod Safari, som foregår i Krûger Parken. Dette er ikke bare en god krimbok (fikk 6-stjerner når den kom til Norge), men sier også mye om dagens Sør-Afrika og forholdene mellom svarte og hvite.
Når jeg først er inne på spenningsbøker så er en annen favoritt, Tony Park. Her er det spenning fra nasjonalparkene og han tar særlig opp problemstillinger rundt poaching. Igjen, jeg liker alle hans bøker men dere kan feks starte å lese; Silent Predator, Ghost of the Past (historisk). Finnes kun på engelsk.
Spenning og romantikk fra "gamledager", men som gir et godt innblikk i Sør-Afrikas historie og konflikten mellom boere og engelskmenn er Beverly Harper sin serie som starter med Shadows in the grass. Kun på engelsk men lettlest.
For å ta det over til det seriøse igjen så bør du lese Veien til friheten av Nelson Mandela og boken til hans fangevokter Mandela: Min fange, min venn, Christo Brand. Denne boken er meget verdt å lese. Jeg var så heldig å treffe Christo Brand på reiselivsmessen i Oslo for noen år siden, han gjorde inntrykk!
Så er det også klassikeren som feks. Hvit tørketid, André Brink. Samtlige av Brinks bøker synes jeg er meget god lesing.
Ønsker du å sette dere litt mer inn i Afrikas historie generelt så les boken Afrika, Tore Linné Eriksen. Denne kommer også som podcast. Jeg mener boken er obligatorisk for alle som skal reise til Afrika.
Helt til slutt, ønsker dere litt romantikk og safari - se filmen Film: Holiday in the Wild med Rob Low og Kristin Davis - Netflix. Når jeg lengter for mye tilbake til Afrika må jeg se denne. Filmens handling er fra Zambia, men filmet i Sør-Afrika.
Elin, Get Afrika, sin leseliste fra Sør-Afrika
Elin, medeier i Get Afrika Travel bor i Sør-Afrika og naturlig nok har hun en langt større innsikt i lokal litteratur enn det jeg har. Jeg ble usigelig glad da hun delte sin leseliste med meg og tillot at jeg publiserte den på bloggen min.
1) Fakta/historie: Tomm Kristiansen
Mor Afrika (1994)
Mandelas land. En fortelling om frihet (1996)
Afrika – en vakker dag (2006)
Utenriks – hendelser verden ikke må glemme (red.) (2008)
Cape Town - i regnbuens tid (2011)
2) Fakta/historie: ”Norsk utvandring til Sør-Afrika”, Per Ole Reite
Samtidig som nordmenn utvandret til Amerika på slutten av 1800-tallet, var det noen få som fant veien til Sør-Afrika. Denne boken handler om nordmenn som utvandret til Sør-Afrika, og hvilke roller de har hatt. Norske misjonærer som etablerte seg i Zululand og derfor deltok i Zulukrigen, og håpefulle gullgravere i Johannesburg og deres deltakelse i boerkrigen er noen av temaene som blir omtalt.
3) Fakta/historie: ”Long Way to freedom” selvbiografi fra 1994, Nelson Mandela
En bok alle bør har lest uansett som de skal til Sør-Afrika eller ikke.
4) Krim: "Jegerens Hjerte", Deon Meyer
Deon Meyer regnes som den beste krim forfatteren i Sør-Afrika.
Vi er i Sør-Afrika, en gang rett etter 11.september 2001. Bakteppet er Sør-Afrikas kronglete nære fortid, en historie jeg ikke kjenner altfor godt. For å gjøre det enklere for oss utenforstående har forfatteren på en fiffig måte skrevet inn litt historikk og samfunnsorientering. Boken er med andre satt i et eksotisk miljø. Jegerens hjerte er spennende, selv om den ikke har noe klart klimaks, noe som er det eneste negative jeg kan si om boken. Den driver fremover og er aldri kjedelig. Personskildringene er veldig gode, spesielt av noen av hovedpersonene. Gjennom sine karakterer klarer Meyer å formidle at ting ikke alltid er "svart/hvitt" . Dette gir dybde i handlingen.
5) "Welcome to our Hillbrow", Phaswane Mpe (University of Natal Press) Storbyroman/novellesamling lagt til den multikulturelle og kriminelt belastede bydelen Hillbrow i Johannesburg. Afrikanske myter religiøse forestillinger er med på å påvirke folks liv, selv i storbyen.
6) "Jeg har sett mørkets hjerte" K. Sello Duiker(Solum forlag, oversatt av Christian Kjelstrup)
Duikers debutroman. En fortelling om gatebarn i Cape Town. Virkeligheten etter apartheid sett med de aller svakestes øyne.
7) "Room 207", Kgebetli Moel (Kwela Books)
Kunstnerdrømmen lever blant en gjeng studenter som deler rom i en kondemnert gård i Johannesburg. Moels andre roman heter Book of the Dead og handler om aids og moralsk forfall.
8) "After Tears", Niq Mhlongo (Kwela Books) Mhlongos andre roman. Denne er lagt til Soweto og forteller om forventningspress og skurkestreker for at tidligere fattige sørafrikanere skal kunne ta steget over i middelklassen. Hva slags verdier bygger det nye Sør-Afrika på?
9) "Black Diamond", Zakes Mda (Penguin Africa)
Komedie om den nye svarte middelklassen og kriminalitet i dagens Johannesburg. Underholdende, men kanskje en lettvekter i forhold til hans andre bøker, spesielt The Madonna of Excelsior og Heart of Redness, som begge er kommet på Oxford.
10) "Buckingham Palace, District Six", Richard Rive David Phillips En ekte sørafrikansk klassiker. Boken forteller om et fattigkvarter i Cape Town. Beboerne er fattige, men etnisk blandet og lever i harmoni. De skal derfor kastes ut. De undergraver apartheid. En av de første romanene som sammenlignet apartheid med nazisme. Storartet!
11) "When a man cries", Siphiwo Mahala (University of KwaZuluNatal Press)
En roman som drøfter mannsrollen, menns makt og hjelpeløshet i townshippet.
12) "A Man who is not a man", Thando Mgqolozana (University of KwaZuluNatal Press) Ble kåret av avisen Mail and Guradian til den viktigste romanen i 2009 i Sør-Afrika. Det er kanskje å overdrive, men en meget interessant bok om Xhosaens overgangsritualer, mannsrollen og utstøtelsesmekanismer. Igjen en drøftelse av verdigrunnlaget i landet.
13) "Triomf", Marlene van Niekerk (Jonathan Ball Publishers) En svart, svart komedie om den hvite arbeiderklassefamilien med en dyster hemmelighet. Et satirisk blikk på kulturen det hvite mindretallsregimet hevdet den bygget apartheidstaten på. Ifølge van Niekerk preges den av alkoholisme, vold og innavl. Utrolig nok en morsom bok. Hennes andre roman Agaat handler om maktspillet mellom en døende hvit kvinne og hennes fargete hushjelp, og dermed om det nye Sør-Afrika.
14) "Bitter Fruit", Achmat Dangor (Kwela)
Hva skjer når en tidligere apartheidmotstander og politisk aktivist møter sin torturist i det nye Sør-Afrika hvor forsoningstanken setter dagens orden? Spennende roman om regnbuenasjonens omkostninger.
15) "Ancient Rites", Diale Tlholwe (Kwela)
Underholdende kriminalroman fra landsbygda i Sør-Afrika, om lojalitet og tradisjoner som kompliserer dagens moderne virkelighet, som kanskje ikke er så moderne. Tlholwes debut.
16) "A Place called Vaatmar", A.H.M. Scholtz (Kwela)
Historien om et settlement og den rike kulturen som utvikler seg der. Beboerne er ”coloureds” og representerer et rikt sammensatt utvalg av mennesker. Sammen bygger de en kultur. En vakker bok, full av uskyld. Forfatteren var 72 da han debuterte. Han har senere skrevet enda en bok som ennå ikke er oversatt til engelsk.
17) "Shadow Game", Michael Power (Penguin Classics)
En av svært få fortellinger i sørafrikansk litteratur som forteller om et kjærlighetsforhold mellom en svart og en hvit mann under apartheid. Et umulig stykke kjærlighet. Tidvis ganske kraftig kost.
18) "To every birth its blood", Mongane Wally Serote (Picador Africa)
En klassiker. Dette er en motstandsroman fra Alexandra-township. Serote er mest kjent for sine dikt og bruker språket til å komme under huden på karakterene sine. Han lykkes. Hans andre roman heter: Scatter the Ashes and go.
19) "In corner B", Es’kia Mphalele (Penguin Classics)
En klassiker. Denne gangen en novellesamling fra den første gullalderen for svart sørafrikansk litteratur, Johannesburg på 1950-tallet. Sterke noveller om svarte afrikaneres liv under apartheid. Mphahleles selvbiografi Down Second Avenue er en klassiker i all oppvekstlitteratur.
20) "Fools and other Stories", Njabulo Ndebele (Picador Africa)
En klassiker. Ndebele er en av de første til å ta et oppgjør med motstandslitteraturen og mener at det vanlige dagliglivet må drøftes i litteraturen. Han krever en tilbakevending til det ”ordinære.” Med Fools viser han at det ikke behøver å være kjedelig av den grunn. Han har også skrevet en roman om forholdene kvinner lever under i det mannsdominerte landet: The Cry of Winnie Mandela.
Comments