Det er vår! Naturen kler seg atter i farger og det er tid for kjærlighet.
Omtrent på samme tid som vi feirer Påske feirer Hinduene Holi, fargenes og kjærlighetens festival og at det gode vinner over det onde.
Sentralt i feiringen er bålbrenning og lek med farger. Er du invitert til å feire eller leke Holi som det kalles, så ikke ta på deg finstasen for her kastes det med fargepulver og sprutes med vann! Går du ut på byen når det er Holi så vær litt påpasselig for det kan av og til gå voldsomt for seg, men moro er det!
Holi feires den dagen det er fullmåne i mars.
Jeg har vært så heldig å feire Holi to ganger i India. Første gang var i Varanasi hvor det var store bål rundt i byen og hotellet arrangerte fargelek i hagen med masse god mat. Den andre gang vi feiret Holi var i Kerala i mars 2019. Her var feiringen betydelig roligere. Tradisjonen står også langt sterkere i nord-India enn i sør.
Holi har, som alle hindufestivaler, sine røtter i mytologien og feires over to dager. På kvelden den første dagen brennes det bål for å feire det godes seier over det onde, Holika Dahan. På dag to feires kjærligheten mellom Krishna og Radha med fargelek.
Holika Dahan – brenning av demonen Holika og det godes seier over det onde
Holi feiringen starter kvelden, dagen før fargeleken, med et religiøst ritual foran bålet. Her blir det bedt om at dine egne indre djevler blir ødelagt på samme måte som den onde Holika ble drept av ilden.
Bålbrenningen på Holis først dag er for å feire seieren over den onde Holika, som var søsteren til Hiranyakashipu, en djevel som var hatet for sin ondskap.
Djevelkongen Hiranyakashipu forlangte at alle skulle tilbe kun han, men sønn Prahlad valgte å tilbe guden Vishnu. Dette gjorde faren rasende og farens onde søster Holika skulle drepe gutten ved å ta han med seg inn i bålet. Holika hadde nemlig fått et løfte om at ild ikke kunne drepe henne. Men Holika ble drept av ilden likevel fordi løftet om at ild ikke kunne skade henne bare gjaldt når hun satt i bålet alene, ikke når hun hadde Prahlad på fanget. Vishnu drepte så den onde Hiranyakashipu. Dermed vant Prahlad over Hiranyakashipu og ilden over Holika, og Holi er en feiring som symboliserer det godes seier over det onde.
Farge leken feirer kjærligheten mellom Krishna og Radha
Holi feires også til minne om kjærligheten mellom Krishna og Radha og naturens vårblomstring er egentlig guden Krishnas lek med farger. Ifølge legenden fikk Krishna sin spesielle blå hud som et resultat av at han drakk forgiftet morsmelk fra hunn-djevelen Putna. Som ung mann var han fortvilet for han trodde at verken Radha eller de andre unge kvinnene i landsbyen likte han på grunn av hudfargen. Krishnas mor så sønnens desperasjon og sa at han skulle gå og farge Radha ansikt med den fargen han ønsket. Så når Krishna farget Radha ansikt ble de et par og siden har folket lekt med farger på Holi.
Kort om Hinduismen
Hinduismen er verdens eldste religion og har sine røtter 4000 år tilbake i tid. Det er også verdens tredje største religion og mer en 95% av Hinduene bor i India.
Men, hva er egentlig hinduismen? Er det en religion eller en filosofi eller en livsstil? Er hinduismen, monoteistisk (troen på en universal gud), polyteistisk (flere avatarer av den ene sanne gud), henoteistisk (tilbedelse av en enkelt, overordnet gud, samtidig som eksistensen av andre guder ikke fornektes), panteistisk (Gud er i hver eneste gjenstand som fins på jorden, gud er i alt). Hinduismen kan være alt dette og den kan til og med bli sett på av noen som ateistisk. Det er ingen grunnlegger av Hinduismen, ingen dato for når det oppstod og ingen religiøse skrifter.
Sentralt i Hinduismen står den Hellige Triaden av Brahma (skaperen), Vishnu (vedlikeholder) og Shiva (ødeleggeren). Dette symboliserer livets tre faser: fødsel, livet og døden.
Disse tre gudene oppstår i ulike former eller avatarer, og som kan tilbes som selvstendige guder. En av de mest populære er Krishna som er Vishnus 9. reinkarnasjon. Gjennom Krishna er Vishnu reinkarnert som et menneske. Krishna gjenkjenner du på den blå huden og at han spiller fløyte. Krishna er en av de mest populære gudene i Hinduismen og han representerer kjærlighet og medfølelse.
God Holi feiring!
Comments