top of page
Forfatterens bildeVibeke

En guide til Delhi – Indias spennende og fargerike hovedstad

Oppdatert: 6. jan. 2024


Qutub Minar er et muslimsk seiersmonument og markerer startet på Delhi-Sultanatet som regjerte i India i 320 år.

Jeg liker Delhi!

 

Altfor mange hopper over Delhi når de reiser til India. Det er en tapt mulighet. Delhi er en fascinerende by – mangfoldig og fargerik – kaotisk og vakker – tradisjonell og moderne! Du bør absolutt stoppe noen dager i Delhi, en storby der opplevelsene står i kø.

 

Byen har en eldgammel historie og imponerende byggverk fra den gangen sultanene, stormogulene og engelskmennene hersket over India. Hele tre av Delhis byggverk står på verdensarvlisten til UNESCO.

 

Du kan besøke flotte templer, moskeer og ikke minst Sikh templet Bangla Sahib,

som daglig bespiser mer enn 20.000 besøkende, gratis.

Sikhtemplet Gurudwara Bangla Sahib må du besøke,kom hit ved lunsjtider når de lager all matenn-et fascinerende syn!

I Old Delhi kan du spasere rundt i de små trange gatene med sitt yrende folkeliv, og smake på maten fra de utallige små matbodene.   

Kaoset i Old Delhi er komplett men også veldig sjarmerende og spennende.

I Delhi kan man oppleve det moderne India og bo på noen av verdens beste hoteller med mat i ypperste klasse fra hele verden.  

I Delhi kan du på noen av verdens flotteste og mest sofistikerte hoteller, som Leela Palace, og til en langt lavere pris enn tilsvarende hoteller i Europa.

Byen er også mye renere og mer velorganisert enn du kanskje tror. Den enorme fattigdommen med tiggere og mennesker som sover på gaten er nesten borte. Det har vært en enorm utvikling siden vi besøkte Delhi mellom første gang i 1989 og nå i 2023.


Delhi er rett og slett verdt å besøke! 


Køståing uten for Hindutemplet Birla Mandir. Bildet er fra vårt besøk i 2013

Hvordan kan du best disponere dagene dine i Delhi 

Skal du se Delhi i ro og mak bør du tilbringe minst tre dager i byen. De historiske stedene ligger spredt og som i alle storbyer er det mye trafikk så det tar tid å komme seg rundt. Hvis du stresser litt mer kan du klare å komme over mye på en full dag - 24 timer. 

Kart over Delhis hovedattraksjoner

Delhi på tre dager: Opplev Delhi i ro og mak

Dag1:

Kveldstur til byens eldste bygninger Qutub-komplekset med det kjente Qutub-minaret.

Dag 2:

Besøk Old Delhi med det Det Røde Fort og Indias største moske Jama Masjid, og bli med på turen: «Food tour with a chef».

Dag 3:

Opplev matlagingen i Sikh-templet Gurudwara Bangla Sahib, se Humayun Tomb og hindutemplet Birla Mandir. Se India Gate og spaser langs avenyene i New Delhi, og beundre byggverkene fra kolonitiden når engelskmennene hersket. Kjør forbi Lotus Tempel

 

Delhi på 24 timer: Få med deg Delhis viktigste severdigheter

  1. Besøk Old Delhi med det Det Røde Fort og Indias største moske Jama Masjid, og bli med på turen; «Food tour with a chef».

  2. Opplev matlagingen i Sikh-templet Gurudwara Bangla Sahib

  3. Besøk Humayun Tomb.

  4. Kjør forbi India Gate og gjennom New Delhi med sine store avenyer.

  5. Kveldstur til byens eldste bygninger Qutub-komplekset med det kjente Qutub minaret.


Jeg anbefaler at du enten har en egen guide eller blir med på en guidet tur, det koster ikke så mye i India og det gjør alt enklere og mer interessant.  


Du kan lese mer om hver severdighet nedenfor og også hvor du kan bo når du besøker Delhi.

Qutub Minar er et av Delhis vakreste severdigheter. Prøv å dra dit i solnedgangen.

 

Matsafari i Old Delhi  


Smak på Delhis himmelske gatemat mens du vandrer rund i trange smug, kjenner på duftene fra Asias største kryddermarked og ser på det fargerike og kaotiske folkelivet i det som er Delhis eldste bydel – Old Delhi.

 

Her lages sandwich på løpende bånd i denne lille restauranten som til tross for at den er sliten er gullende ren, bilde t.v. Dette sandwich stedet har røtter helt tilbake til 1948!


Hver dag på samme plass selger denne mannen kruttsterk dhal (linsegryte), bilde t.h.

Hovedgaten Chandi Chowk som strekker seg gjennom hele Old Delhi ble etablert i 1653 av mughalherskeren, Shah Jahan, og er mer eller mindre uforandret siden da. Ut fra Chandi Chowk er et mylder av mindre gater så trange at biler ikke kan kjøre her så varer må bæres frem til butikkene.


Ønsker du å smake på ekte indisk mat så er Old Delhi stedet. Her er et utall av fantastiske matboder alle med sine spesialiteter. Bli med en kokk på matsafari å få en grundig innføring i Indisk mat, hvordan den lages, hvilke krydder gir ulike smakskombinasjoner og ikke minst så kjenner kokkene til de beste stedene å spise.

Inne i smugene i Old Delhi er det ikke mulig å kjøre bil så det er sykler og håndkraft som gjelder.

 

I Old Delhi finner du Indias største moske Jama Masjid og Det Røde Fort. Bygningene ble oppført av Shah Jahan (han som bygde Taj Mahal) da han flyttet hovedstaden i mughalriket fra Agra til Delhi i 1648. På samme tid grunnla han byen Shahjahanabad som i dag er Old Delhi.

Jama Masjid, i Old Delhi er Indias største moske.

 

TIPS!

Bli med på turen «Food Tour with a Chef». Vår guide, Mrs Shikha Gupta var meget kunnskapsrik og hyggelig. Hygienen var helt på topp så dette er en opplevelse du trygt kan delta på og for meg var dette et høydepunkt på vårt opphold i Delhi. 

 

Besøk Sikh-templet Gurudwara Bangla Sahib

Sikh-templet Bangla Sahib er vakkert i marmor og gullkupler.

Templet har en stor vanndam og her kan sikhene vaske seg før de går inn i templet.

En av de store attraksjonene i Delhi er sikhtemplet Gurudwara Bangla Sahib. Templet er vakkert med gullkupler og hvit marmor, men det er ikke derfor du skal besøke akkurat dette templet. Du tar turen til Bangla Sahib for å se det spektakulære synet av frivillige som hver dag lager mat i enorme gryter og ruller tusenvis av roties/chapaties.

Sikhene hører på opplesning fra hellige skrifter. Her er ingen prester som foretter.

Alle er velkomne til å sette seg ned å delta i et enkelt måltid; det er ikke forbeholdt fattige. I Bangla Sahib bespises over 20.000 personer daglig, ja noen steder leser jeg at opptil 50.000 bespises i templet på en dag. Det å dele et måltid er en religiøs handling for sikhene. Når sikhene besøker templet, hører de først på opplesning fra hellige skrifter og så spiser de sammen for å understreke at vi er alle like.

Som en del av den helligehandling i templet spiser sikhene sammen. Alle er velkommen til å delta.

 Sikhismen har som Buddhismen og Jainismen sine røtter i hinduismen, men må ansees som en selvstendig religion. Sikhismen ble stiftet i Punjab på 1500-tallet. Sikhene tror på én gud, at alle mennesker er like og på reinkarnasjon. I motsetning til Hinduene har sikhene ikke kastesystemet. Sikhene har heller ikke prester.


TIPS!

Hvis du planlegger å besøke Bangla Sahib må du gjøre det rundt lunsjtider når maten tilberedes.

 

Husk at ta med deg et tørkle til å ha på hode når du besøker et sikh-tempel, både menn og kvinner må dekke til hodet. Du får lånt tørkle, men det er greit å ha sitt eget synes jeg.

Du må dekke hodet når du skal inn i et sikhtempel. Det kan være greit å ha med eget hodetørkle, men du kan også låne.

 

Besøk Delhis UNESCO verdensarvssteder

Inngangen til Det Røde Fort i Delhi

 Delhi har hele tre steder på Unescos verdensarvliste, Qutub Minar, Humayuns Tomb og Det Røde Fort. Nå er det slik at disse stedene ligger langt fra hverandre så det kan være krevende å besøke alle stedene på en dag, men det går. Det Røde Fort ligger nord i byen, i Old Delhi, Humayu´s Tomb ligger midt i byen, i New Delhi og Qutub-komplekset med Qutub Minar ligger langt sør, i utkanten av Delhi. Hopp ikke over Qutub Minar selv om det er et stykke å kjøre for dette stedet er uendelig vakkert og har en signifikant historisk betydning.

 

Qutub- komplekset, et muslims seiersmonument

Qutub-komplekset består av en rekke byggverk, inkludert en moske og det berømte Qutub Minar. Verdens høyeste minaret, 72,5 m, bygget av sandsteinsblokker.

Qutub, med sine uendelig vakre, nesten mystiske ruiner og minaret ble konstruert mellom 1192-1220 og markerer startet på muslimenes styre i India. Qutub-komplekset er et av Delhis eldste og mest betydningsfulle byggverk og et viktig eksempel på indo-islamsk arkitektur.


Bildene overfor viser noen av de flotte rikt dekorerte dørene som du finne i så mange muslimske byggverk. 

Disse søylene er fra hindutemplet som opprinnelig stod på området.

I bildene nedenfor ser du eksempler på muslimsk utsmykning som kun er symboler (t.v.) og rester av hinduikoner (t.h.). Figurene er prøvd hugget vekk av muslimene som ikke tillater bilder av mennesker og dyr.


Qutub komplekset ble bygd som et symbol på muslimenes seier over hinduene i 1192. Den daværende herskerklanen Tomar hadde sitt sete i Lal Kot helt sør i dagens Delhi og Qutab ble bygd oppå den gamle Lal Kot festningen som et seiersmonument. Du kan fortsatt se rester av hindutemplet som moskeen er bygd oppå. Seieren over Tomar markerer starten på det 320 år lange Delhisultanatet som styrte i store deler av det indiske subkontinentet og omfattet dagens India, Pakistan, Bangladesh og sørlige Nepal.


 TIPS

For å få en god forståelse av Delhi og Indias historie er det et godt utgangspunkt å starte en historisk vandring i Delhi i Qutub.

 

Prøv å besøk Qutub i solnedgangen. Det er en spesiell opplevelse å vandre mellom ruinene når de siste solstrålene farger sandsteinen illrøde.


Ønsker du å lese mer om den spennende historien til Qutub-kompleksets les HER.


 

Humayun Tomb – forløperen til Taj Mahal

Humayun´s Tomb er en modell av graven til Timur i Samarkand. Timur er en av forfedrene til moghul-herskerne i India

Vi beveger oss nå nordover i Delhi og tar steget over til Indias Mughal-periode som starter i 1526 og varer helt frem til 1857 da engelskmennene tok over i India. I Mughal-perioden oppføres noen av Indias vakreste og mest storslagne byggverk.


Humayun Tomb ble bygd mellom 1572-1576 av dronning Hamida Baba Begum til ære for sin mann Mughal-herskeren Humayun. Humayun var den andre Mughal-herskeren og far til Akbar den store, en av Indias mektigste herskere. Senere er en rekke av mughal-herskerne og deres familie gravlagt her. 

The Barbers´s Tomb fra 1590, ligger inne i parken. På folkemunn sies det å være en kongelig barberer som er gravlagt her, men dette vites ikke med sikkerhet.

Gravkammeret er forløper til den arkitekturen som ble brukt til bygging av Taj Mahal og du ser fort hvor mye disse to bygningene ligner på hverandre.


Gravkammeret ligger i en stor vakker park som regnes for å være en av Indias ti flotteste. Parken skulle symbolisere paradis. Dessverre har parken i dag et mer engelsk uttrykk enn det opprinnelige persisk.


Det Røde Fort – starten på Delhi som hovedstad

I 1648 ble Det røde fort ferdigstilt og moghalherskeren Shah Jahan flyttet hovedstaden fra Agra til Delhi. Shah Jahan anla også byen Shahjahanabad med hovedgaten Chandni Chowk og Indias største moske Jama Masjid. Alt dette er dagens Old Delhi som nesten er uforandret siden midten av 1600-tallet.

Det Røde Fort i Delhi er et imponerende byggverk

Shah Jahan var spesielt opptatt av arkitektur og står bak noen av Indias mest imponerende byggverk som i tillegg til Det Røde Fort omfatter Agra Fort og selveste Taj Mahal.

Fortsatt er Det Røde Fort vakkert med mosaikken som er innlagt i marmoren, og tenkt hvordan det så ut i all sin prakt før store deler av interiøret ble ødelagt.!

Etter at stormogulens styre opphørt i 1857 og britene tok over styret i India, godkjente britene en systematisk plyndring av verdiene i Det Røde Fort. Festningsmurene forble nærmest uskadd mens 2/3 av de indre strukturene ble ødelagt av britene.


TIPS!

Det Røde Fort er absolutt verdt å se, men skal du til Agra så hopp over fortet i Delhi og ta heller turen til Agra Fort som er mye bedre bevart. Agra Fort er også oppført av Shah Jahan. 

Det Røde Fort består som navnet sier av rød sandsten, men innvendig er mange a byggverkene av marmor.

Indias Mughal-dynasti fra 1526-1857 (Britannica)


Mughal-dynastiet var et muslimsk dynasti som hersket over det meste av nord India fra midten av 1500-tallet og frem til 1800 tallet. Mughalene overtok styret etter at Babur overvinner herskeren av Delhi-sultanatet, Ibrahim Lodi, i slaget ved Panipat i 1526. Babur blir den første mughal-herskeren.  


Mughal-herskerne var etterkommere av Genghis Khan og den tyrkiske erobreren Timur og styrte i syv generasjoner. Mughalene er er kjent for sitt velorganiserte styresett, sofistikerte kultur og arkitektur. En av grunnene til at deres vellykkede styre var at de evnet å innpasse både hinduer og muslimer og på den måten etablerte en enhetlig Indisk stat


De største herskerne i dette dynastiet var grunnleggeren Babur, hans sønnesønn Akbar og Shah Jahan, som bygde Taj Mahal. Under styret til, Aurangzeb, Shah Jahans sønn nådde imperiet sitt største omfang, men det var også under Aurangzeb at nedgangen startet. Hans intoleranse bla overfor hinduene førte til interne rivaliseringer samtidig som utallige kriger førte til en sterk svekket økonomi.


Andre steder i Delhi som er verdt et besøk

 

Laxminarayan Temple (Birla Mandir) et av Indias mest besøkte Hindutempler

Laxminarayan Temple eller Birla Mandir er et Hindutempel dedikert til Lakshmi Narayan, dvs til Vishnu og hans make Lakshmi. Templet var innviet av Mahatma Ghandi for å sikre at alle kaster kan besøke templet, Dette er et av de mest besøkte templene i India og bygd mellom 1933 og 1939


 New Delhi – sete for engelskmennenes styre

New Delhis paradegate Rajpath.

Midt i Delhi finner du hovedstadens moderne bydel New Delhi. Her ligger brede avenyer, parker og parlamentet. Her er alt storslått, velorganisert, rent og pent. Du kan spasere langs Delhis paradegate og beundre Gate of India. I New Delhi finner du også handlestrøket Connaught Place. Det sies at i dag er dette verdens 10. dyreste sted å ha kontorer. 

India Gate som ligger midt på New Delhis promenadegate og er et minnesmerke over indiske soldater som fallt i britisk tjeneste i 1. verdenskrig.

Lotustemplet – et tempel viet Bahaireliginen

Bygningen består av 27 marmor "kronblader".

Lotustemplet er en vakker byggverk fra 1986 og dedikert bahaireligionen. Hvis det passer seg slik så kan du kjøre forbi templet og beundre det utenfra. Du trenger ikke gå inn i selve templet.


Templet skal være særlig vakkert å se i solnedgangen.

 

Hvor kan du bo i Delhi

Veggmaleriene i restaurant, The Spice Route på Imperial Hotel er overdådig vakkert. Bildet er fra vårt besøk i 2013.

Det er naturlig nok utallige bra hoteller å bo i Delhi. Vårt foretrukne hotell har vært Leela Palace som jeg beskriver nedenfor. Et annet vakkert og bra hotell er det historiske hotellet The Imperial som åpnet i 1936 og var New Delhis første hotell. Hotellet suser av fordums prakt, men jeg har bare spist her.


Skal du bare overnatte eller har et dagsrom i forbindelse med at du ankommer Delhi og skal rett videre eller bare skal tilbringe noen timer her i påvente av fly (flyene til og fra Delhi kommer og går ofte om natten eller tidlig på morgenen), er JW Marriott Aerocity på flyplassen meget bra.


Et hotell det kan være verdt å prøve er Haveli Dharampura i Old Delhi. Jeg har verken bodd her eller besøkt stedet kun lest om Haveli Dharampur og det ser veldig spennende ut. Hotellet har blitt belønnet av UNESCO for sin kulturelle og historiske restaurering av stedet.

Dekorasjon på restauranten The Spice Route, Imperial Hotel.

Leela Palace - et lite paradis

Murano lysekroner fra Venezia, håndvevde tepper fra Tyrkia, Miniatyr malerier fra Rajasthan, sandstens elefanter utskjæret i Qatar, gull og blomster overalt, dette er hva som møter deg på Leela Palace, et overdådig moderne palass fra 2011.

Hotellet ligger vakkert til rundt en park. Her er det deilig å sitte ute å spise frokost.

.

Interiøret på Leela er et palass verdig.

Leela Palace er et av mine favoritthoteller og vi har bodd her i 2013 og i 2023.


Bassenget på toppen av taket er herlig forfriskende med deilige solstoler, utsikt over byen og badevakter som skjemmer deg bort. De serverer deg iskaldt vann, herlig limonade, litt småsnacks og passer på at du har deilige tørre håndklær, du mangler ikke noe. Har du tid til en tur i hotellets spa kan det anbefales.

Hotellets basseng er helt herlig og du blir usedvanlig godt ivaretatt av de hyggelige badevaktene.

Hotellets fire restauranter er blant Delhis beste, og jeg har derfor alltid valgt å spise middag her.


Du har en enkel bistro hvor også den overdådige frokosten serveres. På hotellets øverste etasje finner du den Italienske restauranten, Le Cirque som er en filial av den kjente Le Cirque i New York. Det er selvfølgelig en meget bra Indisk restaurant på hotellet, Jamavar, som serverer nydelig klassisk indisk mat. Elsker du sushi så har Leela Palace kanskje Indias beste Japanske restaurant, Megu, hvor fisken flys inn daglig direkte fra Tokyos Tsukiji fiskemarked.


Leela Palace sin Indiske restaurant, Jamavar, serverer deilig mat og prisene er ikke så avskrekkende som kanskje interiøret gir inntrykk av.

Ønsker du å ta en drink før eller etter maten har du en hyggelig bar både ute og inne.


For å krone det hele så er servicen av en klasse jeg sjelden har opplevd – proff, vennlig og usedvanlig personlig – på Leela Palace føler du deg som en utvalgt gjest. Det er ikke rart at dette hotellet kåres blant verdens beste hoteller.

Hotellrommene på Leela Palace er også helt nydelige.


Ønsker du å lese mer om mine turer til India les HER

Jeg har vært fire ganger i India og reist på kryss og tvers. Jeg har vært sør til Kerala og Chennai (Madras), nord til Darjeeling, vest til Rajasthan og midt India til Delhi, Agra, Varanasi, Bangalore og Mysore. Jeg mangler å se øst India og det er mange andre steder jeg ønsker å besøke så på meg blir det flere India turer.


Tre av mine reiser har Escape Travel hjulpet meg med å planlegg og bestille så stor takk til Eli-Ann!


Trenger du hjelp til å planlegge din Indiatur er det bare å ta kontakt!


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page