top of page
Forfatterens bildeVibeke

Dalen hotell - et lite stykke Norgeshistorie

Oppdatert: 15. okt. 2023

Ønsker du en herskapelig hotellopplevelse på et av Norges eldste og best bevarte trehoteller, nyte et gastronomisk måltid, slappe av og samtidig få med deg noen flotte naturopplevelser – da bør du besøke Dalen Hotell i Telemark.

Lengst inne i Telemarkskanalen omgitt av en stor park ligger et eventyrslott – Dalen Hotell. Stedet er som rett tatt ut av Asbjørnsen og Moes fortellinger med sine tårn, spir og dragehoder. Hotellet har sine røtter tilbake til 1894 da det ble bygd som et luksuriøst overnattingssted for de rike, prominente og ikke minst kongelige som skulle reise mellom Bergen og Christiania. På den tiden gikk den korteste veien mellom disse to stedene gjennom den nyåpnede Telemarkskanalen og Dalen. Hotellet hadde sin glanstid frem til 1914, men etter det gikk det kraftig nedover med hotellet. Først i 1992 ble det gjenåpnet og etter flere runder med restaurering fremstår det nå i all sin fordums prakt.

Dalen hotell har virkelig klart å gjenreise seg til et av Norges beste hoteller. Hotell ligger helt på topp når det gjelder atmosfære, mat og ikke minst service - her har de virkelig skjønt hva det er.


Interiøret kan ta helt pusten fra deg med alle sine detaljer og tidsriktig kvalitet og når du vandrer rundt i den store parken går tankene til Englands herregårder. Dette er stedet å dra til hvis du ønsker å skjemme deg bort for en dag eller to og oppleve noe helt spesielt.

Peisestuen er det første rommet du møter når du kommer inn på hotellet

Vi kjører gjennom Dalen på vei til Setesdalen flere ganger i året, på vei til hytta, og ofte har vi tenkt at å besøke Dalen hotell. Det var særlig etter strålende anmeldelser av restauranten, Bandak i Dagens Næringsliv at vi fikk lyst å stoppe, men akk tiden strakk aldri til. Så kom Corona og det ble tid til å feriere i Norge og for et besøk på Dalen. Vi var heldige å få tak i rom, for det viste seg ikke å være så enkelt, så husk å bestill i tide.


Dalen hotell var Norges første hotellet med elektrisk lys.

Gramofon med plater av den kjente predikant Aage Samuelsen som eide hotellet en tid på 1980-tallet

Spøkelse på Dalen hotell

Et historisk hotell med respekt for seg selv har et spøkelse og så også Dalen. Det er på rom 17 du kan møte henne, Miss Greenfield, en engelsk lady som fødte et barn her som senere ble funnet død på rommet etter at ladyen selv hadde reist hjem til England. Hvis du ikke er så glad i spøkelser så sjekker du bare inn på et annet rom. Vi hverken så eller hørte damen, men jeg kjenner de som har. Det skal særlig være menn som får besøk av ladyen.


Dalen hotell gir en unik opplevelsen

Kaffen etter middagen nytes i Herresalongen

Interiøret gjenskaper atmosfæren fra gammel storhet

Interiøret er en severdighet i seg selv på Dalen hotell. Når du kommer inn på hotellet er det som å tre tilbake til 1894, stilen, interiøret, detaljene, alt er på plass. Det er virkelig en fryd for øyet.

Her er peisestue med chesterfielmøbler, galleri med flotte utskjæringer, et imponerende fargerikt glassmaleritak og om kvelden spiller pianisten på klaveret. Damesalongen har plysj og tapet i blått og gull, mens herresalongen har skinnmøbler og mer neddempet fremtoning.

Damesalongen

Midt mellom Dame- og Herresalongen finner du Hagesalongen med utsikt mot parken og Telemarkskanalen. Her inntok vi vår Afternoon Tea som kunne matchet det beste vi har smakt i England.

Hagesalongen

En store overbygde verandaer omkranser hotellet og her er det deilig å sitte en varm dag enten med en kopp kaffe eller kanskje nyte et glass champagne.

Om kvelden serveres middagen i den store ærverdige restauranten Bandak, finere spisesal finnes knapt i Norge og maten står ikke tilbake for interiøret.


Rommene er unikt innredet og det er alt fra Tårn-suiter til mer normale dobbeltrom.

Vi sjekket inn på et av rommene med balkong, utsikt over parken, iskald Alexandre Bonnet champagne og romantisk «turn-down» service.



Maten i restaurant Bandak kan konkurrere med de beste

Mikael Ôster er kjøkkensjef med erfaring fra ulike kjøkken rundt i verden og mange utmerkelser. Han har blant annet vært eier av Piren Restaurang i Göteborg, som mange år hadde en stjerne i den berømte Michelin-guiden. Han har også vært plukket ut til Relais Gourmands «50 Greatest Chefs in the World».


Til middag valgte vi en femretters meny med vinpakke. Vi ble servert kamskjell med trøfler, kalv med foie gras som kokken lager selv av and, oster og en irrgrønn kiwisuffle.


Det merkes på mat, vin og service at stedet har en erfaren kjøkkensjef for her er alt på toppnivå. Dagens Næringslivs restaurantanmeldelse her.

Hva kan du gjøre?

Egentlig trenger du ikke gjøre noen ting når du er på Dalen hotell. Det kan være nok å bare nyte hotellet og parken med sin store samling av sjeldne trær.


Føler du imidlertid for litt mosjon så er det flere muligheter. Du kan leie sykler og sykle langs Telemarkskanalen, du kan leie kano, det er mulighet for fiske i elven og å bade i Bandak hvor det også er badstue til leie. Ikke minst kan du ta turen til Rui som jeg anbefaler på det sterkeste. Ønsker du virkelig å legge ut på langtur skal turen til Lårdal være fantastisk.


Soria Moria – badstue

Soria Moria badstuen er et kunstverk av en badstue der den blinker som et smykke i Bandak! Arkitekten, David Fjågesund, har hentet inspirasjon fra naturen rundt, lokal byggeskikk og tresponene som glitrer innimellom symbolisere kontrasten mellom den utenlandske overklassen som besøkte Dalen hotell på slutten av 1800-tallet og de lokale telemarkingene. Du kan leie badstuen fra hotellet, og det er også flott å bade i Bandak så husk badetøy!

Tur til Rui og Eidsborg Stavkirke

Det er en vakker tur opp til Rui, oppover langs stupbratte fjellsider, bratte trapper, gjennom blomsterenger og med en storslagen utsikt over Telemarkskanalen, fjellene og dalen nedenfor. Turen er helt fin å gå selv om du har høydeskrekk som meg.

T

Til Rui er det over 800 trappetrinnene og som så mange trapper i fjellet i Norge er også disse laget av sherpaer fra Nepal.


Rui-plassen er kjent for de to søstrene som bodde her helt til de død over 90 år gamle i 1960. Søstrene drev en naturalhusholdning og til og med redskapene de brukte var laget på gården. Varene de måtte handle i bygda bar de selv opp. Når du går turen, vil du merke hvor tungt det må ha vært.

Rui-plassen hvor fortsatt huset og låven til Rui-jentene står.

Fortsetter du vider oppover fra Rui kommer du til Eidsborg stavkirke og Vest Telemark museum. Du kan også kjøre opp hit. Som en kuriositet å nevne så har det foregått produksjon og eksport av brynestein fra Eidsborg siden 700-tallet. Det betyr at dette er Norges eldste eksportprodukt. Jeg hadde alltid trodd det var tørrfisk!


Tur til Lårdalstigen

Lårdalstigen skal være en fantastisk turvei mellom Lårdal og Dalen i Telemark. Mye av turen går langs fjellkanten opp til 800 meter over Telemarkskanalen. Hele turen er nærmere 15 km og det står at du bør være godt trent for å gjennomføre turen. Starter du i Dalen er du fremme i Lårdal på ettermiddagen, og du kan reise tilbake til Dalen med kanalbåtene MS Henrik Ibsen eller MS Victoria. Vi ble anbefalt å heller ta båten til Lårdal og spasere tilbake til Dalen for da slipper du tenkte på at du skal nå båten. Vi gikk ikke denne turen men har tenkt å gjøre det en annen gang.


Fjellet til venstre på bilde er det du går langs til Lårdal.

Hvordan kommer du til Dalen?

Skal du til Dalen tar du enten båt eller bil. Skal du kjøre mellom Østlandet og Vestlandet er Dalen et fint sted å stoppe. Det virker jo ellers unektelig mest romantisk å ankomme med en av veteranbåtene.


Båt

Fortsatt ankommer ca 60% av besøkende til Dalen hotell med et av veteranskipene M/S Henrik Ibsen M/S Victoria. Skipene seiler rutetrafikk på Telemarkskanalen fra mai til oktober. Turen tar ca 10 timer og det serveres både mat og drikke om bord. Hotellet eier selv skipet M7S Henrik Ibsen fra 1907. Vi reiste ikke med skipene men det må jo være en opplevelse.

Bil

Det tar ca 3 timer å kjøre fra Oslo. Du kjører da til Kongsberg, Notodden, forbi Seljord og videre til Dalen. Veien er ganske svingete det siste stykket ned til Dalen.






0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page