Norge har en unik, storslagen og uberørt natur. Med naturen i sentrum har det i den senere tid dukket opp mange arkitektoniske perler rundt i fjellet og langs kysten. Dette har skapt nye spennende eventyr for mange av oss som er glad i både natur og arkitektur.
I sommer besøkte vi slike natur- og arkitekturopplevelser som jeg kort vil omtale nedenfor. På vår lille rundtur i Sør-Norge besøkte vi Kjerag, Lindesnes og Dalen i Telemark, hver på sin måte vakre og flotte naturopplevelser. Det som imidlertid gav en ekstra dimensjon var de unike byggverkene som møtte oss, noe jeg var helt uforberedt på, Ørnereiret Restaurant ved Kjerag, Soria Moria badstuen i Dalen og Under restaurant ved Lindesnes. Helt ulike steder og bygninger, men like på den måten byggverkene og naturen sammen forsterket hverandre, i en vakker og magisk symbiose.
Neste gang du skal på tur hvorfor ikke kombinere natur og arkitektur.
Du finner og inspirasjoner på Visit Norway.
Soria Moria badstue i Dalen i Telemark
Helt innerst i Telemarkskanalen ved Dalen hotell ligger Soria Moria-badstuen. Se selv hvor fint badstuen blinker og både komplimenterer og skaper en spennende kontrast til Telemarkskanalen og fjellene rundt. Dalen er i seg selv et flott sted å besøke og her er blant annet mange turmuligheter. Du kan også besøke Eidsborg stavkirke så får du en smak av Norges eldste arkitektur. Dalen hotell er jo nok et spennende byggverk i dette området. I sommer overnattet vi på Dalen hotell og du kan lese mer om vårt besøk i Dalen i artikkelen Dalen hotell - et lite stykke Norgeshistorie.
Den kunstneriske ideen
Inspirasjonen til badstua er hentet fra omkringliggende landskap og historie. Bygget sin karakteristiske silhuett er en tolkning av de skrånende fjellsidene som forsvinner ned i Bandak. Kledningen av spon er inspirert av lokal byggeskikk og innimellom tresponene blinker det av gull.
«Gullsponen refererer til kontrasten som oppsto mellom lavmælte telemarkinger og overdådig utenlands overklasse under etableringen av Dalen Hotel på slutten av 1800- tallet» forklarer arkitekt David Fjågesund i Feste landskap/Arkitektur
Ønsker du å dra til Dalen og prøve badstuen kan du bestille denne på forhånd: sjekk ut hvordan hos Visit Telemark.
Ørnereiret i Øygardstøl (Kjerag)
Hvis du skal gå til Kjerag og Kjeragbolten er det mest vanlig å starte turen fra Øygardstøl. Her finner du restauranten som populært kalles Ørnereiret med en dramatisk panoramautsikt over Lysebotn og Lysefjorden. Ikke minst er Ørnereiret er spennende bygg som glir inn i naturen og det er en fint avrunding av turen til Kjerag å ta en matbit her.
Turen til Kjerag tar ca 5-6 timer tur/retur, er på 9,8 km og er åpen fra juni til september. Jeg synes ikke dette var en spesiell krevende tur hvis du er i normalt god form, men starten er bratt og går over glatte fjell så godt fottøy er viktig! Du må heller ikke ta turen hvis været er dårlig og beregne god tid slik at du er tilbake før det blir mørkt for du vil helst ikke rote deg utenfor stien.
Vi spaserte til Kjerag en vakker sommerdag og pga Corona var det færre turister enn vanlig. Likevel var det nok av folk noe vi bare synes var hyggelig for alle var så blide og klare til å slå av en liten prat. Vi spaserte ikke helt inn til Kjeragbolten for det hadde vi ikke tid til, men turen er flott selv om du velger å bare gå et lite stykke. Turen er nok tøffest i starten hvor den går over glattskurte fjell, men blir enklere etter hvert. Har du høydeskrekk fortvil ikke, her er det ikke skummelt å gå med mindre du skal stå på selve bolten (jeg lider selv av ekstrem høydeskrekk).
Kjerag er et fjellmassiv som rager over 1.000 meter over fjorden. Den glattslipte fjellveggen ligger på sørsiden av fjorden - helt innerst. De loddrette fjellsidene er isens verk og mangelen på vanntilførsel fra Kjerag-platået har medført at erosjon ikke har påvirket fjellsidene siden istiden.
Under restaurant på Lindesnes
De fleste har sikkert fått med seg den spesielle undervannsrestauranten på Lindesnes, Under, som i vinter fikk sin første Michelin stjerne. Vi prøvde å få plass her i sommer, men dessverre var vi for sent ute. Da vi ferierer hvert år i Farsund bestemte vi oss for likevel å ta turen til Lindesnes, se på fyret og Under, utenfra. Det ble et spennende besøk.
Under ligger på det lille stedet Båly før du kommer ut til Lindesnes fyr. Båly var et hyggelig lite sted med vakker natur. Her finner du det store Havhotellet, en marina med en utrolig bra fiskebutikk "Jentan på Båly"og selvfølgelig Under restaurant.
Selv om jeg har sett mange bilder av Under ble vi likevel imponert over selve bygget der det «dupper» i vannkanten, nærmest som et betongrør som stikker opp av havet. Restauranten er tegnet av Snøhetta og det skal være verdens største undersjøiske restauranter. I verden er det nå fem undersjøiske restauranter, tre på Maldivene, 1 i Dubai og 1 på Lindesnes!
Utformingen av restaurant Under er blant annet inspirert av tyske etterlatenskaper fra Annen verdenskrig – bunkere og andre betonginstallasjoner som har stått i vær og vind i 75 år. – Bygget er laget for å stå imot ganske store naturkrefter. Dette er ikke noe pinglegreier, sier arkitekt Rune Grasdal, leder for prosjektgruppen i Snøhetta til DN
Forskere fra Nofima og Havforskningsinstituttet er med på å utvikle et undervannslaboratorium tilknyttet Under.
Ønsker du å bestille på restauranten så bør du være ute 6 mnd i forkant, Under restaurant
Lindesnes Fyr
Når du først er i området, er det obligatorisk med en tur til Lindesnes Fyr, Norges sørligste punkt. Stedet er i dag et museum, og vel verdt å besøke både for å lære om denne barske kystkulturen og for å oppleve naturen og den vidstrakte utsikten fra selve fyret. Du finner kunstutstillinger, historiskeutstillinger.
Lindesnes fyr har har vært I drift helt til i sommer da var det slutt, litt trist å tenke på.
På Lindesnes fyr kan du kjøpe ferske brød og bakverk stekt på gamlemåten i en vedfyrt bakerovn.
Hvordan kommer jeg til natur og arkitektur perlene?
Hvordan du kommer til stedene beskrevet avhenger selvfølgelig av hvor du bor. Jeg vil her beskrive dette som en road trip fra Oslo.
Soria Moria Badstue i Dalen: Kjør til Dalen fra Oslo via Kongsberg og Notodden, ca 3 timer
Ørnereiret i Kjærag/Øygardstøl: Fra Dalen kjører du til Valle og tar Suleskarveien mot Sirdalen, ta av til Kjærag/Øygardstøl, ca 2 timer
Under restaurant, Lindesnes: Fra Kjærag kjører du til Lyngdal og videre til Lindesnes, ca 4 timer
Oslo: Fra Lindesnes tar du E18 til Oslo, ca 4 timer.
Hvor kan jeg overnatte på turen i Sør-Norge?
Dalen i Telemark:
Dalen hotell https://www.dalenhotel.no/
Lindesnes:
Havhotellet Overnatting: https://havhotellet.no/
Lindesnes fyr https://lindesnesfyr.no/ (skal du besøke Under restaurant ligger fyret et stykker fra og du vil trenge bil/taxi)
Mer informasjon om temaet arkitektur og natur
Når jeg skulle skrive denne lille artikkelen ble jeg overrasket over hvor lite jeg fant av informasjon om temaet natur og arkitektur. Det meste var å lese på Visit Norway så mye av informasjonen kommer derfra. Hvis noen kjenner til gode artikler om emnet, del det gjerne med meg.
Til slutt vil jeg avrunde bloggen med et bilde av Astrup Fearnley galleriet i Oslo.
Comments